Üzemorvosi vizsgálatok

Szolgáltatásaink segítenek megőrizni munkavállalói egészségét és munkaképességét.

Med Service szolgáltatásai három nagy területet fednek el:

klasszikus foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok, egészségügyi szűrővizsgálatok és az Office Health Care program.

Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok

Office Health Care Program

Egészségügyi szűrővizsgálatok

Foglalkozás-egészségügyi szolgálat

 

A foglalkozás-egészségügyi (üzemorvosi) szolgáltatás a tevékenység végzésére jogosult szolgáltatótól, térítés ellenében vehető igénybe, díja a munkáltatót terheli. Az üzemorvosi vizsgálatok feladata a prevenció:  felmérni a munkaköri alkalmasságot, megelőzni a munkahelyi terhelés okozta egészségügyi problémákat.

A szolgáltatás részei: 

Munkaköri alkalmassági vizsgálatok

A munkaköri alkalmassági vizsgálat lehet előzetes (új munkahely), időszakos (gyakoriságát jogszabály határozza meg) és záró vizsgálat (kilépés, munkahely változtatás esetén)

A vizsgálatokhoz tartozik a kórelőzmények és  munkaanamnézis felvétele, a belgyógyászati vizsgálat, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, reflex vizsgálat, látás, színlátás vizsgálat, tesztcsíkos vizeletvizsgálat, EKG vizsgálat, a munkakörrel kapcsolatos egyéb kiegészítő vizsgálatok, valamint szükség esetén további szakvizsgálatok igénybevétele.

Egyéb vizsgálatok

Ide tartozik a foglalkozási megbetegedésekkel kapcsolatos esetek kivizsgálása, a munkavégzés egészségkárosító hatásainak vizsgálata, valamint az egyéni védőeszközökkel kapcsolatos tanácsadás és a munkakörülményekkel kapcsolatos felvilágosítás is.

Az üzemorvosi szolgálat feladata még segíteni a foglalkozás-egészségügyi, higiénés feladatok megoldását, az elsősegélynyújtás és a sürgős orvosi ellátás megszervezését, és az elsősegélynyújtók szakmai felkészítését.

Külön térítés ellenében biztosított tevékenység

Hivatásos gépjárművezetői alkalmasság elbírálása, valamint a hivatásos lőfegyver-viselési alkalmasság orvosi elbírálása.

Office Health Care Program

 

Az Office Health Care Program keretében házhoz (irodához) visszük az egészséggondozó szolgáltatásainkat.

Az általános vélekedéssel ellentétben a folyamatos irodai ülő munkát végzők egészségügyi veszélyeztetettsége magasabb az átlagosnál. Gyakori probléma például a metabolikus szindroma, a gerincártalmak, trombózis, stressz, vagy a látásromlás.

A prevencióra hangsúlyt fektető irodai egészséggondozás segít megőrizni az alkalmazottak munkaképességét, csökkenteni a munkából kiesést.

A fokozódó munkahelyi nyomás egészségkárosító hatását megelőzendő, a munkáltatók jól felfogott érdeke hogy dolgozói a lehető legkisebb időveszteséggel jussanak hozzá a kötelező és az ajánlott egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Ehhez gyakran elegendő a szakorvos által könnyen elérhető, helyben adott tanács, gyógyszer vagy irányítás, amelyet szívesebben vesznek igénybe az emberek, mint a háziorvosi alapszolgálatot, annak túlterheltsége és időigényessége miatt.

A folyamatos irodai egészséggondozás előnyei

A munkáltató szempontjából a szolgáltatás előnye a kötelező és ajánlott egészségügyi szolgáltatások gyors és egyszerű elvégzése, elősegítve a dolgozók munkaképességének optimalizálását, és a munkavégzés folyamatosságát.

A munkavállaló részére olyan szolgáltatásokat biztosítunk, amelyek segítségével a legegyszerűbb és leggyorsabb módon gondoskodhat egészsége megőrzéséről. Könnyedén kaphat megoldást a leggyakoribb egészségügyi problémáira, ellenőrizheti egészségügyi paramétereit, akut problémák esetén azonnali tanácshoz, gyógyszerhez, orvosi segítséghez juthat.

A szolgáltatás alapelemei

Ellenőrző vizsgálat (vérnyomás, EKG, testzsír, stb.), laboratóriumi gyorstesztek, (vércukor, koleszterin, triglycerid, vizelet stb.), szükség esetén további vizsgálatokra beutalás (labor és egyéb szakrendelések), gyógyszerek felírása, védőoltások és injekciók beadása, egészségpénztárak részére orvosi javaslatok kiadása, valamint prevenciós tanácsadás.

Éves gyakoriságú szűrővizsgálatok

A folyamatos szolgáltatások mellett éves gyakorisággal egészségügyi szűrővizsgálatokat is biztosítunk, amelyek révén lehetőséget kínálunk speciális szakorvosi szűrővizsgálatok helyben történő elvégzésére.

Elvégezhető helyben a belgyógyászati szűrővizsgálat, vérvétel és laboratóriumi vizsgálatok, hasi és kismedencei ultrahangos diagnosztikai vizsgálat, nyugalmi 12 csatornás EKG vizsgálat, szemészeti szűrővizsgálat, bőrgyógyászati szűrővizsgálat, allergológiai és légzésfunkciós szűrővizsgálat, fül-orr-gégészeti szűrővizsgálat, csontritkulás vizsgálat és podometria, fogorvosi szűrővizsgálat.

Egészségügyi szűrővizsgálatok

 

A prevenciót szolgálják a Med Service üzemorvosi szolgáltatása keretében igénybe vehető egészségügyi szűrővizsgálatok is. 

Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

Célja a bőrfelületen jelentkező elváltozások felderítése, amelyek utalhatnak önálló bőrbetegségre, de hátterükben más belgyógyászati betegség is felmerülhet. Például gyakran előfordul, hogy a bőrtünet hívja fel a figyelmet, egy-egy szerv kóros működésére.

A vizsgálat során átvizsgáljuk a hajas fejbőrt, arcot, törzset, végtagokat, hajlatokat, körmöket, allergiás, gombás, bakteriális elváltozások tüneteit keresve. Az anyajegyeket, egyéb növedékeket egy bőrre helyezett nagyítóval, vagy speciális polarizált fényű eszközzel vizsgáljuk meg.

Belgyógyászati szűrővizsgálat

A belgyógyászati szűrővizsgálatokat azoknak a cégeknek ajánljuk, amelyek biztosítani szeretnék, hogy a munkavállalóik általános egészségi állapota rendszeresen fel legyen mérve.

A szűrővizsgálat tartalmazza a vérvételt és más laboratóriumi vizsgálatok, nyugalmi 12 elvezetéses EKG-t, vizeletvizsgálatot, hasi és kismedencei ultrahangos diagnosztikai vizsgálatot.

A szűrővizsgálat teljes időtartama személyenként körülbelül 30-40 perc.

Kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok

Ide tartozik a köszvény kialakulásának feltételeit vizsgáló húgysav, a csontrendszer állapotával kapcsolatosan adatokat szolgáltató kalcium és foszfor, a pajzsmirigy működéséről információ nyújtó TSH, T3, T4 A HTSH, T3 és T4 vizsgálatok.

A fertőző májgyulladás tünetmentes vírushordozóinak szűrése (HBsAg), a HCV Hepatitis C vírus hordozás vizsgálata vérmintából. A gyomorfekély egyik ma ismert etiológiai tényezőjének szűrésé, a Helicobacter pylory vizsgálata.

A laboratóriumi szűrések közé tartozik a PSA tumormarker vizsgálat, amely alkalmas a prosztata daganatos elváltozásai több mint 90 %-os hatásfokú felderítésére. Ugyancsak fontos a székletben előforduló vér szűrővizsgálata is.

Szemészeti szűrővizsgálat

A vizsgálatok célja a szem állapotának szakorvos által történő felmérése olyan panaszmentes időszakban, amikor esetleg észrevétlen módon valamely kóros, a látást rontó folyamat elkezdődhet. Ezek a folyamatok számos esetben megelőzhetőek, vagy kifejlődésük a korai szakban megállítható.

A szűrővizsgálat része a komputeres szemvizsgálat, látásélesség vizsgálata szemüveggel és a nélkül, réslámpás vizsgálat, a szemnyomás vizsgálata, a szemfenék tükrözése és a színlátás vizsgálata.

A vizsgálatok teljes időtartama személyenként körülbelül 10-15 perc

 

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

A halálozási statisztikák nőkre vonatkozó adatai között a daganatos megbetegedések jelentős részét a nemi szervekből kiinduló rosszindulatú daganatok teszik ki.

A rendszeres évenkénti nőgyógyászati rákszűrés magába foglalja a kolposzkópos vizsgálatot, tapintásos belső vizsgálatát, valamint a cytológiai vizsgálatot, amellyel együttesen 95-97%-os eséllyel ki lehet szűrni a méhnyakrákot évekkel megelőző állapotot.

A vizsgálat helye: 1068 Budapest, Benczúr u. 1. I.14. orvosi rendelő, előzetesen egyeztetett időpontban.

Emlőszűrés

A rendszeresen végzett emlőszűrő vizsgálat lehetővé teszi az emlők daganatos megbetegedésének korai felismerését, amely ebben az időszakban kis beavatkozással lényegesen nagyobb eséllyel gyógyítható.

A szolgáltatás tartalmazza az emlők tapintásos vizsgálatát, a mammográfiás felvételt, szükség esetén ultrahangos diagnosztikai vizsgálatot és célzott mintavételt, valamint az eredmények kiértékelését és tanácsadást is.

A szűrővizsgálatot szakembereink a Péterfy Sándor utcai Kórház Radiológiai Osztályán végzik, előzetes bejelentés és időpont egyeztetést követően.

Fül-orr-gégészeti szűrővizsgálat

A fül- orr- garat, gége és szájüreg időszakos vizsgálatát különösen indokolttá teszi, hogy ezek a szervek a külvilággal folyamatos intenzív kapcsolatban állnak, és a felnőttek szinte sosem ellenőriztetik panaszmentes időszakban.

A vizsgálat célja a külső hallójárat karbantartásán kívül a szervek gyulladásos és daganatos elváltozásainak kiszűrése, és a kozultáció az esetleges panaszokról, korral járó elváltozásokról.

Ide tartozik a hallás audiometriás szűrővizsgálata is.  A hallássérültek száma Magyarországon kb. a népesség 10 százaléka. A hallássérülések kb. fele örökletes, másik fele szerzett. Utóbbi okai leggyakrabban fertőző megbetegedések, gyógyszerártalom, zajártalom, idősebb korban meszesedés.

A vizsgálatok teljes időtartama személyenként körülbelül 10-15 perc.

Osteoporosis (csontritkulás) szűrővizsgálat

Az osteoporosis alacsony csonttömeggel és csontszövet finom szerkezetének sérülésével jellemzett betegség, amely a csontok törékenységének növekedéséhez, így a csonttörési kockázat emelkedéséhez vezet.

Az osteoporosis Magyarországon kb. 700 ezer – 1 millió embert érint, ez a munkaképes korú lakosság kb. 15-17 %-a.

Az osteoporosis szűrővizsgálatot javasoljuk legalább egy alkalommal elvégeztetni. A jó értékkel rendelkezők évente történő vizsgálata csak 35-40 év fölött indokolt. A csökkent csontsűrűséggel rendelkező személyek vizsgálata évente, vagy a terápiától függően az orvos által javasolt időszakonként indokolt.

Az osteoporosis szűrését a kevésbé használt kéz középső ujjának középső ujjpercéből végezzük röntgensugár alkalmazásával. A mérés értéke jól jelzi a test más tájékain előforduló csontok sűrűségét, szűrővizsgálatra alkalmas. Konkrét megbetegedés, panasz esetén az aktuális csontszövet vizsgálata indokolt, amelyet osteológiai szakrendelésen lehet elvégeztetni. A vizsgálat különösebb előkészítést nem igényel, a vizsgált kézről az ékszereket el kell távolítani, óra maradhat.

A vizsgálat időtartalma kb. 5 perc, vizsgálati kapacitás kb. 10 fő/ óra. 

Segíthetünk?

Feliratkozás Med Service

Friss híreinkért és ajánlatainkért iratkozzon fel a hírlevelünkre!

Sikeresen feliratkozott! Ellenőrizze a postaládáját!