Aktív immunizálás

Linkek

www.antsz.hu www.who.int/ena www.oek.hu

A 2016/2017. évi influenza szezon védőoltásáról
2016. november 14.
Influenza elleni védőoltások a 2016/2017. évi szezonban
Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése. E cél elérése érdekében a kormány ebben az évben is 1 300 000 adag térítésmentes oltóanyagot biztosít azok számára, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan veszélyeztetettek, illetve akik ezen csoportokat az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik.
Az utóbbi öt év tapasztalatai azt mutatják, hogy évről-évre csökkent az influenza oltóanyag felhasználása mind a 60 éven felüliek, mind a krónikus betegek, mind pedig az egészségügyi dolgozók körében.

A 2016/2017. évi szezonban végzendő influenza elleni védőoltásokkal kapcsolatos legfontosabb feladat az elmúlt 5 szezonban tapasztalható csökkenő felhasználási trend megállítása és az átoltottság növelése.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) bizottsága a 2016/2017. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén
– az A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-szerű,
– az A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-szerű,
– a B/Brisbane/60/20 8-szerű influenza vírustörzseket ajánlja.

Az előző évihez képest változott a trivalens vakcina összetételében a H3N2 és a B vírustörzsekre vonatkozó ajánlás.

Az idei szezonban alkalmazandó térítésmentes influenza oltóanyagok
A 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozó személyek számára 1 300 000, míg a
3 éven aluli gyermekek védőoltására 4 000 adag oltóanyag áll rendelkezésre. Az oltóanyagok központilag, a költségvetés terhére kerültek beszerzésre.
A térítésmentes oltások előkészítése, szervezése céljából az alábbiakról tájékoztatom:
1. 3Fluart vakcina a 3 éven felüliek oltására (1 300 000 adag)
a. Az oltóanyag összetétele, letöltése, csomagolása
A térítésmentes oltásokhoz felhasználható influenza vakcina, a 3Fluart inaktivált, trivalens oltóanyag, amely adagonként (0,5 ml) előírt mennyiségű H1N1 és H3N2 altípusú influenza A, továbbá influenza B vírusból származó antigént tartalmaz.
A vakcina megfelel a WHO északi féltekére, a 2016/2017-es influenzaszezonra vonatkozó ajánlásának.
Az oltóanyag letöltésében és csomagolásában az előző évhez képest nincs változás, a 3Fluart ebben az évben is egyadagos (0,5 ml) letöltésű ampullában kerül kiszerelésre. Egy dobozban 20 ampulla van, 5 doboz található egy gyűjtődobozban.

b. Az oltóanyag adagja és adagolási módja
 az oltóanyag adagja:
 felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők esetében 0,5 ml,
 3-12 éves gyermekek esetében 0,25 ml,
 3 éven aluli gyermekek oltása nem ajánlott,
 a vakcinát intramuscularisan kell adni.

c. Az oltandók körének meghatározása
A) Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani:

– 3 évesnél idősebb
• krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;
• súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;
• szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);
• veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
• krónikus máj- és vesebetegek;
• anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
– várandósok a gesztációs héttől függetlenül;
– azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;
– rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;
– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
– 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
– egészségügyi dolgozók, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, a szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozók (beleértve a védőnőket is),
– ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozói.
C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a térítésmentes védőoltást a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyeknek. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak. Az influenzaoltások megszervezése a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok segítségével történik.

D) Az illegális/legális bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülő személyek:
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott, a menekültügyi őrizet végrehajtására szolgáló intézmények, a befogadó állomás és a közösségi szállás, valamint a rendőrség által fenntartott, az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizet végrehajtására szolgáló őrzött szállás dolgozói.

Milyen védőoltások állnak rendelkezésre az idei influenza szezonban?

Az idei szezonban kétféle oltóanyag áll térítésmentesen az oltási célcsoportok rendelkezésére. A háromkomponensű szezonális influenza elleni 3Fluart, a szintén háromkomponensű Vaxigrip junior a gyermekeknek.

Mikortól kérhető az influenza elleni védőoltás?

A háromkomponensű szezonális influenza elleni védőoltások – amely védelmet nyújtanak a pandémiás influenza A(H1N1), továbbá két másik szezonális influenza vírustörzs ellen – várhatóan november november 2. hetétől elérhetőekő.

Lesz-e azok számára megvásárolható vakcina, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra?

Az előző évektől eltérően a 2015/16 szezonban 3 éven felüliek immunizálására a Fluval AB utódja, a 3Fluart influenza elleni vakcina került kereskedelmi forgalomba.

Kell-e fizetnie a betegnek, s ha igen mennyit a térítésmentes illetve patikai forgalomban megvásárolt oltóanyag beadásáért?

A járványügyi érdekből nem kötelező jelleggel történő immunizálásáért magasabb összegű térítési díj nem állapítható meg annál, mint amit a biztosítottnak a védőoltás oltóanyagáért egyébként térítési díjként meg kell fizetnie. 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet

Milyen influenza elleni oltóanyagokat forgalmazunk a 2016-17. évi influenza szezonban?

Hazánkban törzskönyvezett influenza elleni trivalens szezonális oltóanyagok közül cégünk az alábbiakat forgalmazza:

3Fluart 2.000.- Ft
Vaxigrip 2.000.- Ft

Hogyan történik az influenza oltóanyag beszerzése és beadása a Med Service részéről?

Bármely influenza oltóanyag beadása egységesen 1.000.- Ft
Kiszállási díj 10 fő alatt 10.000.- Ft
10 fő feletti létszámnál térítésmentesen kiszállunk

Megrendelés

Az oltóanyag megrendelését kérjük e-mailben elküldeni /info@medservice.hu/.
Ezen szerepelnie kell a megrendelt oltóanyag megnevezésének, darabszámának és szervező elérhetőségének.

Kiszállás igénylése esetén az időpontot kölcsönösen egyeztetjük. Elérhetőség: Bohnert Zoltánné +36 70 419 8755

Tartalmi kategóriák: